27 de març a les 20h30. L’hora del Planeta 2010. Propostes de futur

L’amiga Nat m’envia un correu amb notícies escollides i , per tant, d’interès contrastat.

La primera de la llista es refeix a  “La hora del planeta 2010”,  un fitxer .pdf en castellà que informa sobre la inciativa de l’organització  WWF.

¿Qué es la Hora del Planeta?
La Hora del Planeta es una iniciativa global de WWF donde los individuos, escuelas,organizaciones, empresas y gobiernos apagan sus luces durante una hora para votar a favor de la acción sobre el cambio climático. Al votar con sus interruptores de luz, los participantes de la Hora del Planeta envían un poderoso mensaje visual a sus dirigentes exigiendo acción inmediata sobre el cambio climático.
La Hora del Planeta es el evento climático más grande en la historia. En el 2009, participaron más de 4,000 ciudades en 88 países, incluyendo 200 ciudades españolas.
WWF espera a través de la Hora del Planeta generar impulso político para la adopción de un tratado mundial ambicioso, justo y vinculante sobre clima para reducir nuestras emisiones de carbono, después de los decepcionantes resultados de la Cumbre de Copenhague.

¿Qué es la Hora del Planeta?La Hora del Planeta es una iniciativa global de WWF donde los individuos, escuelas,organizaciones, empresas y gobiernos apagan sus luces durante una hora para votar a favorde la acción sobre el cambio climático. Al votar con sus interruptores de luz, los participantes dela Hora del Planeta envían un poderoso mensaje visual a sus dirigentes exigiendo accióninmediata sobre el cambio climático.La Hora del Planeta es el evento climático más grande en la historia. En el 2009, participaronmás de 4,000 ciudades en 88 países, incluyendo 200 ciudades españolas.WWF espera a través de la Hora del Planeta generar impulso político para la adopción de untratado mundial ambicioso, justo y vinculante sobre clima para reducir nuestras emisiones decarbono, después de los decepcionantes resultados de la Cumbre de Copenhague.

He vist també que la gent de la cadena Cuatro te una pàgina sobre aquet esdeveniment . I ens proposen això:

APAGA LA LUZ, ENCIENDE EL PLANETA

Un año más nos unimos a La Hora del Planeta, la iniciativa solidaria con el medio ambiente, promovida por WWF. (…)

La Hora del Planeta 2010 de WWF tendrá lugar el  faci seva eldemana que  próximo 27 de marzo a las 20:30, hora local de cada país. Su objetivo final es movilizar a más de mil millones de personas de 6.000 ciudades de todo el mundo para demostrar que, actuando juntos, todos somos parte de la solución al cambio climático. (Cuatro)

He buscat a Google més informació com aquesta però en català  i, entre els resultats que dóna,  hi apareix això  al blog d’Iniciativa de Llíria:

Dissabte que ve 27 de març a les 20:30, milions de persones en tot el món apagaran simbòlicament les seues llums durant una hora. A Espanya, WWF amb el suport d’ajuntaments, empreses i altres entitats, així com de milers de ciutadans, apagaran les llums durantl’Hora del Planeta 2010. Des d’Iniciativa t’animem a recolzar esta acció, per això et demanem que et sumes a ella i reenvies un correu a les teues amistats per a donar-li la major difusió possible a l’esdeveniment.

El Blog del Temps ha penjat això:

L’Hora del Planeta de WWF és la major campanya de mobilització global pel clima mai organitzada. L’any passat, mil milions de persones de més de 4.000 ciutats en 88 països van participar en la gran apagada, i aquest any l’organització espera batre aquestes xifres. A Espanya gairebé un centenar de ciutats deixaran els seus monuments i edificis a les fosques el dissabte 27 de març. Durant aquests 60 minuts, els grups de WWF organitzaran activitats per a nens i adults.


A Barcelona, des de les 12 del migdia, hi haurà una taula informativa a la Plaça de la Marina, davant de la Sagrada Família, on els voluntaris convidaran a participar als ciutadans amb moltes i originals activitats, perquè els nens coneguin i aprenguin a cuidar la natura. També hi haurà jocs i premis. I, quan es produeixi l’apagada, se succeiran 60 minuts de música en viu amb Jam i Els Diables de Poblesec.

Fins aquí, la informació que recullo. Falta la meva reflexió, que afegeixo ara. Aquest vespre ales 8, si sóc a casa, apagarem els llums i posarem espelmes. Sí, participarem com a gra de sorra en el desert en aquesta  iniciativa simpàtica, solidària i  wishfulthinkingosa, però em temo que les coses han d’anar per altres camins més seriosos.

Ahir mateix, dissabte, fent el recorregut  Vic-Vilafranca-Vilanova, al vespre, em vaig mirar el món amb ulls d’ “Hora del Planeta” i va venir de poc que no m’agafés un atac. Tot em semblava monstruosament  antiecològic. Milions i bilions de wats de llum malgastats arreu: als carrers; als aparadors de botigues, il·luminats més enllà de les 11 del vespre;  a l’autovia, més fanals encesos  dels que caldria;  i ,mirant els pobles i ciutats, a dreta i a esquerra, un bé de déus de llums cremant inútilment, antiecològicament…

Mentre vaig anar llegint la proposta de la segona edició de “L’Hora del Planeta”, tothom bocabadat i cofoi per l’èxit de la iniciativa del 2009, anava pensant que potser del que es tractaria ara fóra anar modificant ja les característiques de l’acció i fixar uns objectius i un  horitzó perquè d’aquí a 22 anys, en comptes de “L’Hora” es pogués ja parlar del “Dia de Planeta”, així, la ciutat global en la que vivim tots, tindria 22 anys per adaptar-se a tot el que suposaria viure “un dia”  o uns dies sense llum arreu del planeta… considerant, és clar, que en realitat no foren només 24 hores sinó moltes més, pel fet de la diferència horària en el món, marcada pels fusos horaris.

El fet que cada any s’ incrementés en una hora aquest sacrifici solidari per a la millora del planeta, tret de les excepcions òbvies de serveis essencials, demostraria que la iniciativa es quelcom més que una “charlotada divertida”, una acció de propaganda per als monuments de les ciutats que els apaguen, un acte carnavalesc intranscendent.

Em pregunto si arreu no ja del món, sinó només de Catalunya, tots els Ajuntaments han fet de l’estalvi de llum en l’enllumenat públic un tema de debat. Si el Govern de l’Estat ha pres alguna iniciativa per afavorir que, en temps de crisi aguda, s’estalviïn molts millions d’euros malbaratats en pol·lució lumínica inútil. Si Europa ha tret cap directiva en aquest sentit per als seus 27 estats membres…

Com sempre, o massa sovint, acabem constatant el triomf de la desgràcia sobre la patètica bona fe, que només serveix per fer callar una mica la mala consciència, però no serveix en absolut per canviar les coses ni realment ni en la mesura necessària.

Dubto que la meva proposta sigui gran cosa més que una boutade utòpica. Per tant, tant per tant hi afegeixo una petita proposta més: que per arrodonir la festa i la bona consciència es facin comptes dels estalvis aconseguits amb “L’hora del Planeta” i  que es destinin  a la subvenció d’actes solidaris per a persones del tercer i el quart món, que ara més que mai són molt a prop de casa nostra, com qui diu  a la primera cantonada.

Per aquell principi que aconsella actuar localment tot pensant globalment, demano que aquesta proposta la reculli i faci seva qualsevol dels partits municipals de Vilanova que ho considerin oportú.  Tindrà el meu vot.

___________________________________________

Anuncis

2 pensaments sobre “27 de març a les 20h30. L’hora del Planeta 2010. Propostes de futur

 1. Sí, sí, és clar! Ni Endesa ni Fecsa ni Enher ni Iberdrola ni Gas natural ni moltes altres
  “màfies” al servei del ciutadà…
  Això no treu que la societat civil ha d’anar a la seva, i que els polítics haurien de garantir que
  aquestes males “companyies” no ens cobrin a nosaltres les pèrdues que tenen ara
  per la inversió que han de fer en reparar la xarxa allà on està malmesa, ni tampoc les pèrdues
  per culpa d’ “Hores del planeta” ecològiques i mediambientals!

Els comentaris estan tancats.