Pensions i edat de jubilació a França

Ho acabo de llegir a Le Monde. A França s’han afanyat a votar la nova llei sobre la modificació de l’edat legal del jubilació. I ja l’han aprovada!

“Le Sénat vote le report de l’âge légal de la retraite de 60 à 62 ans

Le Sénat français a approuvé, vendredi 8 octobre, le report de l’âge légal de départ à la retraite de 60 à 62 ans, mesure phare de la réforme voulue par Nicolas Sarkozy qui est vivement contestée par les syndicats et l’opposition.

A l’issue d’un long débat, l’article 5 du projet de loi de réforme des retraites a été adopté par 186 voix contre 153. Le groupe UMP, qui ne détient pas seul la majorité au Sénat — contrairement à l’Assemblée —, et la majorité des élus centristes ont voté pour. Les groupes de l’opposition de gauche, socialistes, communistes et Verts, ont voté contre.”     (Le Monde 8.10.2010)

Aquí es parla de passar dels 65 als 67.  No escolto ni llegeixo prou opinions que parlin de solucions complementàries prou imaginatives com perquè no s’acabi tot en un mer allargament de la vida laboral.

No és ara l’hora de plantejar el tema de manera global, és a dir des tots els punts de vista i amb una cobertura mediàtica prou extensa com perquè arribi a tothom i que tothom hi pugui dir la seva?

Tinc la impressió que una minoria il·lustrada ha parit una mesura dràstica, letal com una pesta, però que volen implementar caigui qui caigui, afecti a qui afecti, conscients que a ells els afectarà només d’escaire.

Em pregunto si abans d’arribar a aquell final, no cal primer buscar tota mena de mesures complementàries possibles que matisin i filin més prim en un tema tan complex.

____________

Enllaços

La Vanguardia. 12.10.2010
París sigue firme en ampliar la edad de jubilación, pese a que 3,5 millones de franceses salieron a la calle

******************************

Anuncis