Les imatges i les idees de Walter Lewino

Un dels meus blogs preferits des del 2008  és el d’en Walter Lewino, a qui admiro i segueixo des de principis dels anys 80, quan ell trevallava al setmanari Le Nouvel Observateur. Als seus 87 anys, entre d’altres activitats, manté el seu cap alerta i en forma publicant  cada dia un post al seu blog: “Una idea al dia, cuinada per un noble vell de faceciós caràcter”, d’aquí les inicials NVF ( Noble  Vieillard Facétieux).

Tot hi és veritat: cada dia es dedica a il·lustrar la realitat política de França o del món amb una imatge que treu d’una font inesgotable d’imatges lliures de drets.  No sabem ben bé si comença amb la imatge o si comença amb la idea. El fet és que l’associació de la imatge i el peu de foto que proposa és un extraordinari exercici d’intel·ligència i creativitat.  Per si hi faltés alguna cosa, cada post va amanit amb una salsa d‘humor faceciós  només apta per a gent intel·ligent i il·lustrada.

De tant en tant, –potser perquè algun dia no troba la imatge adequada, o l’actualitat no l’inspira prou–, escriu un post fent una llista de propostes creatives  o bé  estableix una llista de fets que tenen un element en comú:  recentment amb el títol   Vive le progrès  proposava tot un tou de gadgets pendents de ser inventats i patentats per fer la vida més còmoda abans no arrivi la debacle final.  En un altre post, i amb el títol  Elle est chiante, la vie ,  “demostrava” com des dels quatre anys fins a la jubilació,  la vida és una merda… per acabar reconeixent però que,  “de tota manera, merdosa  o no, si fos a fer,  tots voldríem tornar a començar”.

Tot i que ell no en diu res, es dona per suposat que cada post és una invitació al lector a  participar-hi perquè hi aporti, si vol,  el seu propi punt de vista o la seva proposta a la zona de comentaris.

El nivell d’exigència és potser massa alt com perquè hi hagi una gran participació, però quan veig que massa sovint la participació és nul·la em dic que, també a França, alguna cosa va més aviat malament.

El dijous 15 de setembre, amb el títol  Au boulot !  ( Au, vinga, a treballar!) … va penjar aquesta imatge:

La imatge del post és la d’una vella agafant una jove pels cabells amb la mà esquerra  i alçant un bastó amb la mà dreta per colpejar-la amb força. En  Walter proposava la interpretació següent:

“Angela Merkel obligeant la Grèce à se mettre au travail” , és a dir  “Angela Merkel obligant Grècia a posar-se a fer feina d’una vegada”.

Vaig voler aportar el meu punt de vista i vaig escriure un comentari que, per alguna raó no va passar o no va quedar registrat.  És per això que he decidit escriure-ho aquí al meu blog.
Li deia al Walter dues coses:

La primera, que el problema potser no era tant de mandra com que de treball a fer no en quedava gens ni mica.  Que a Espanya teníem el 20% d’atur i que ningú no era capaç de dir com es prodria crear treball  si des de feia anys s’havia anat deslocalitzat tota la ja no massa producció industrial que teníem, i que ara de llocs de treball  se’n seguien destruint cada dia .

La segona, que més que la Merkel i Grècia, en aquella imatge agressiva jo hi veia  la vella Xina amenaçant la vella Europa, amenaçant-la també inútilment, perquè de feina ja en volem fer, però no n’hi ha. I la que hi ha,  ja la fa Alemanya!

I ara fa una estona, mentre escrivia tot això, acabo de rebre una imatge del  Monde  que aporta una nova visió en el mateix sentit. També Amèrica agafa Europa pels pèls i li/ens clava cop de bastó.

En Thimothy és la vella Amèrica,  en Jean Claude, el de la dreta, la jove Europa de la cabellera llarga. La senyora del fons, és la vella Xina que s’ho mira delluny esperant veure què passa…El senyor del fons podria ser Àfrica que escolta però no entén res…

Aquí sempre hi ha algú disposat a clavar un cop de bastó a algú altre…

Se m’acut que li he de preguntar al Walter, com més aviat  millor,  si té cap idea de com es podrien crear els milions de nous llocs de treball, perquè tota Europa surti de la crisi, però estic segur que em contestaria que la resposta la tenim a l’abast  en les mil i una idees que va acumulant dia a dia en el seu blog.

Així doncs, emprenedors, empresaris, economistes, enginyers, polítics… no us perdeu aquesta font d’idees brillants que és el blog de Walter Lewino.

_________________________

ENLLAÇOS

***********************************************

Anuncis

Un pensament sobre “Les imatges i les idees de Walter Lewino

 1. Cher Walter,
  Dernièrement j’ai eu des problèmes avec ton blog.
  J’ai bien essayé de poster des commnentaires mais ils n’ont pas été publiés.
  Ton serveur “Un Blog, des blogs” répond en affichant ce message d’erreur :

  “Désolé, mais votre commentaire a été intercepté par notre filtre anti spam. Il s’agit peut etre d’une erreur, auquel cas veuillez accepter nos excuses. Votre commentaire pourra etre réabilité par l’administrateur du blog, vous pouvez le contacter par email pour le notifier.”

  C’est ce que je vais faire par courrier. Or, si tu as le droit de “publier le commentaire, ça revient à l’option moderation, mais la façon de le dire est tout à fait agressive et insultante.
  As-tu songé à changer de fournisseur et de choisir WordPress.com à sa place ?

  J’espère que je suis le seul à être ainsi traité comme un spammeur quelconque… auquel cas tu pourrais leur communiquer que “non, au contraire, c’est un vieil ami”…et qu’en tout cas, tu t’occuperas d’effacer les commentaires toi-même, si jamais il t’arrivait de trouver quelque chose d’inconvenant.

  Bonne semaine !
  Sani
  ____________

Els comentaris estan tancats.