Apadrinar una paraula: aPARAULA’m.

El lingüista Víctor Pàmies (Raons que rimen),  i el lingüista i tecnòleg Xavier Caballé  (Diari d’un llibre vell)  van endegar un projecte per participar, des de la xarxa, en els actes de commemoració del centenari
de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, l’Any de la paraula viva. 

A. Al blog Raons que rimen   de VP hi ha els objectius del projecte i el què cal fer per participar en aquesta activitat commemorativa:

En un país que vivim ofegats per normes, decrets, reglaments i instruccions, quan fem alguna cosa perquè ens ve de gust, no ens calen gaire normes.

 1. Ens adherim a les commemoracions del centenari de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, dedicat a l’Any de la Paraula Viva.
 2. La data triada és el 9 de maig, data de cloenda de les celebracions i data que coincideix amb la primera reunió de la Secció Filològica.
 3. Fem un homenatge conjunt des de la catosfera (com vam fer anteriorment amb Montserrat Roig, amb J. V. Foix, Salvador Espriu, Vicent Andrés Estellés i molts d’altres).
 4. Sota el nom d’aPARAULA’m, des dels blogs o des de qualsevol tribuna on puguem penjar algun escrit nostre, ens comprometem a fer un escrit durant el 9 de maig sobre una paraula que triem i decidim apadrinar pel motiu que sigui.
 5. L’escrit és lliure. Sigueu fidels al vostre estil! Pot ser un poema, una fotografia, un vídeo, un escrit… qualsevol cosa.
 6. Des de l’organització intentarem fer un llistat de participants tan aviat com sigui possible perquè els pugueu visitar i comentar tots, si us ve de gust, és clar.
 7. Si tècnicament ens en sortim volem muntar una mena de puzzle o quadre visual amb totes les paraules triades o els blogs participants. Així, us volem proposar d’apadrinar una paraula i explicar per què l’hem triada. El títol d’una cançó, una paraula guanyadora en una partida d’Scrabble, el nom d’algú important per a nosaltres… Llibertat total, com sempre!

B. Aquest és l’enllaç del formulari electrònic  que cal utilitzar per poder  participar a la commemoració.

C. En aquest post hi ha la lista de participants i l‘ índex de paraules  “apadrinades”, ordenades alfabèticament de A a Z.  

D.  Als punts 4 i 5  se’ns demana un escrit que justifiqui la tria del mot i l’apadrinament de la paraula. Heus-ho aquí:

En llegir la llista provisional de paraules proposades vam veure que per a la “U”  no n’hi havia encara cap entrada ni paraula apadrinada. Per això ens vam decidir a proposar-ne una de ben especial, d’ús infreqüent però massa sovint practicada.
urcm.  sovint en sentit derogatiu: Tarannà altiu, arrogant ;  sinònims:  altivesa, arrogància, prepotència 

Ens agrada pensar que són molt mals temps per l’urc, en aquests moments de crisi, de sacrificis, de nord perdut i de vaixell en naufragi. Pensem-hi per cultivar, practicar i exigir les virtuts oposades: la humilitat, la solidaritat i la serenitat intel·ligent.
Amén.
.
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 

Enllaços

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 
Anuncis

3 pensaments sobre “Apadrinar una paraula: aPARAULA’m.

 1. Gràcies per la visita, Clídice. M’has fet anar a casa teva i afegir-me a llista dels que et feliciten per la teva tria. La resta t’ho deixo dit allà.
  Muac

 2. Retroenllaç: #aparaulam – Llistat de paraules | Diari d’un llibre vell

Els comentaris estan tancats.