Sobre el PSC. Trobeu set errors retòrics.

El Periódico de Catalunya, publicava ahir dissabte 15 de desembre unes notícies sobre els Socialistes  del PSOE i els del PSC a l’apartat Política  (pg. 22)

El títols dels articles eren aquests:

La encrucijada del socialismo
Rubalcaba intenta zanjar con los barones el debate de las primarias

A sota hi havia l’article amb el títol  sobre el qual  us proposem la vostra participació: trobar els  set errors que hi hem trobat nosaltres.

Documento de bases

EL PSC prepara una convención para “reconstruir”  el proyecto

Navarro quiere abrir el partido recuperando credibilidad y coherencia

No sé si per deformació professional o perquè ja fa temps em vaig interessar força  per la funció i el valor retòric de les cometes (mireu-ho al Dicofilopersiflex.  C  cometes, comillas, guillemets, quotation marks )  el que més  em va sorprenddre de la pàgina va ser la paraula RECONSTRUIR   escrita entre cometes.

Això em va fer pensar que tot l’article era camp abonat per les cometes i que us proposaria trobar  els set  “errors”  —en realitat penso en el significat  real  i veritable o  com a mínim  aproximat amagat sobre cada una de les paraules escrites entre comentes—  que nosaltres hi havíem detectat.

L’article del Periódico  hauria hagut d’estar redactat d’aquest manera:

El PS “C”  (1)   prepara una convención  para  “”reconstruir”” (2)   UN (3)   “proyecto” (4)

Navarro quiere  “abrir ” (5)  el partido recuperando “credibilidad”(6)  y “coherencia” (7)

Com veieu ens limitem a assenyalar  els 7 errors que hem trobat en el títol de l’article.  El significat real, no retòric ni emboirat de cada una de les paraulaes “entrecometitzades”
el podeu proposar vosaltres a la zona dels comentaris.   No és feina fàcil ni a l’abast de tothom.

D’antuvi, gràcies  doncs per la vostra atenció i la vostra participació.

..

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Post  scriptum

“Si al final es materialitza alguna cosa semblant a un pacte de legislatura entre nacionalistes, democristians i republicans (…) potser algú a madrid, ja sigui Mariano Rajoy o Alfredo Pérez Rubalcaba  s’adonaran que, quan es despertin, el problema català seguirà allà.Tenien un problema abans del 25-N i segueixen tenint-lo ara. De la perí´cíá´´déls sesus referents  catalans, la franquícia  popular gestionada per Alicia Sánchez-camacho , i un PSC en desconstrucció, dependrà la resposta que le soligarquíes  d’aquí i d’allà  acabin donant a una probable ofensiva sobiranista. (…)

Neus Tomàs. Sobretot, el cap fred.  (El Periódico. 17. 12.2012. Política. Pàg. 17 )

El mot desconstrucció és responsabilitat  total i única de la senyora Neus Tomàs, i val a dir a favor seu que no hi ha posat cometes!  Felicitats, Neus!

 

 • “L’alcalde socialista de Flix es rebel·la contra Pere Navarro i es declara independentista

Marc Mur, membre de l’executiva del PSC, creu que els partits s’han de posicionar “al costat de la majoria social” que vol un estat propi per a Catalunya.”

….

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Enllaços

….

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Anuncis

6 pensaments sobre “Sobre el PSC. Trobeu set errors retòrics.

 1. la proposta és que no hi ha proposta que salvi al PSC, moribund, només queda assistir-lo en la seva lenta i irremeiable agonia. Entre tots el mataren i ell sol es va morir. Descansi en Pau, o en Pere, Navarro, l’executor final…

 2. Perquè voleu que siguin “errors”? Són cometes dites “iròniques”: el fet de posar-les fà palès que poseu en dubte la C(1), el fet de reconstruir(2) que implica a) ruina b) construcció prèvia, UN(3) voleu dir que és massa o massa poc? Proyecto(4), no compromet més que als que hi creuen. Abrir(5): que estava tancat? Credibilidad (6) això és com la diferència entre veritat i verosimilitud; coherencia(7) vol dir que s’han de juntar elements dispars, amb la qual cosa us heu oblidat el (0) El…(PSC)

 3. Hola Francesc,
  Crec que a tu ets veí de Sabadell, oi? Tot aquest tema et deu tocar de prop. Jo només constato que després del trencament del PSCPSOE i del neixement del nou partit d’esquerra abanderat per Ernest Maragall,
  el nucli dur de P “S” i de “C” ho tindrà tot molt difícil!
  No sé si ens tornarem a creuar abans de Nadal… per tant, aprofito l’avinentesa per desitjar-te bon festes!
  Cuida’t
  Una abraçada

 4. Benvolgut Alain,

  Suposo que has entès que les cometes a les 7 paraules les he posades jo, irònicament i les he titllades d’errors també irànicament.
  Alguns diaris de paper, a la secció dels “passatemps” hi inclouen aauest joc dels 7 errors. Per això m’he plantat a 7, però potser
  haguéssim pogut posar cometes a més termes. Efectivament, PSC sencer és una des les possibilitats…

  El fet de posar-les indica, efectivament, que la C de PSC cal matisar-la. No perquè ho digui jo, sinó perquè justament és el que ha obert en canal el partit abans de les eleccions.
  Se’n van retirar membres històrics com en Joquim Nadal, Montserrat Tura i Ernest Maragall… per citar només els més rellevants…
  Pel que fa a “reconstruir” crec que l’opció a) és la bona… encara que el que cal és saber què exactament es torna a construir…
  Pel que fa a “un” i a “proyecto” ho he posat perquè posar “el” em sembla poc adequat si no és un error: Justament el problema del PSC és que no té cap projecte concret (sinó que cal posar UN perquè és totalment inconcret o una estafa retòrica (El federalisme no se’l creu ningú, potser ni ells, però els calia un leitmotiv que els permetés fer teatre durant les eleccions.
  Amb “abrir” se m’escapava el riure perquè ho associava a “obrir en canal” o sigui destripar i desquartitzar… “Abrir”? No veuràs pas que siguin el PSC ni el PSOE els primers a fer una passa cap a les llistes obertes.
  I llegint el que ha passat a la trobada dels barons del PSOE a Madrid, deixant les primàries per al 2015, queda clar que el que prima és fixar bé les cadires i els trons de cadascú. Res de qüestionar el lideratge de Rubalcaba.
  Ni una paraula sobre la possibilitat de recuperar el Govern ni del posicionament del PSOE sobre la llei d’éducació del Ministre Wert.
  Amb aquesta oposició al PP no ens calen enemics… ni cal esperar-ne gran cosa més que GESTICULACIONS…

  Tu ja has fet els deures més que de sobres… i t’agraeixo la teva participació, sempre pertinent.
  Esperem que algú més s’apunti a explicar sense eufemismes ni cometes els termes polisèmics que emboiren i distorsionen allò que s’anomena “PSC” i que a mi m’agrada anomenar PSCPSOE mentre no es demostri el contrari.

  Això de la política és material d’allò més opinable, és clar!

 5. Hola Oliva,

  Saps què passa, que no estem en temps per gaire conyes! Ni per retòriques buides! Toca seriositat i concreció i exemple des dels partits polítics. I hi ha massa faramalla polñitica. Sobren polítics escalfacadires i escalfaescons. Sobra retòrica barata i paraules sense contingut.
  alten propostes concretes per a millorar l’efectivitat de las RES PUBLICA… M’indigna veure què fa ara aquest partit que va governar el país no fa gaire.

Els comentaris estan tancats.